La Granja

Bones Festes!

Només visites concertades

fotografia de la granja fotografia de la granja

La casa pairal de Cal Rei data de l'any 1833.
És un edifici del municipi de Santa Eugènia de Berga, a la comarca d'Osona, i forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

El 1973 el Sr. Ramon Tañá era masover de Cal Rei i tenia una dotzena de vaques de llet, truges, conills i gallines. Amb l'esperit emprenedor que el caracteritzava va decidir reorientar el negoci i reformar les instal·lacions per a convertir-les en la primera granja amb estabulació lliure (cria del bestiar en estables) de la comarca. Va passar a tenir 30 vaques i una sala de munyir i 5 anys més tard en va duplicar-ne el número.

El 1984 s'enderrocà la cabanya i es va construir la casa nova de Cal Rei, amb dues vivendes adossades on actualment hi viuen l'Alfons i l'Isidre, els fills d'en Ramon Tañá, amb les seves respectives famílies.

El 1985 es va crear la societat SAT CAL REI, formada per en Ramon i els seus fills i, un any després, es va instal·lar el sistema de neteja amb aigua. A partir d'aquí, Cal Rei va començar a rebre visites de gent del sector agrari i ramader per veure la granja i les seves innovadores instal·lacions i processos.

Des del 1992 fins al 1997 es va comercialitzar la marca de llet fresca "Cal Rei" que es venia a particulars, petits comerços i restaurants de la zona. Actualment portem tota la llet a l'Associació de Vaquers d'Osona.

I l'última de les novetats de la granja Cal Rei ha estat l'inici de les visites guiades, on pretenem apropar el món de pagès a particulars i escoles, mostrant el dia a dia d'una granja de vaques lleteres. Un projecte que ens il·lusiona i ens anima a seguir endavant!

Xarxes Socials